Barman - Kelner

    CEL KURSU:
    Umiejętność sporządzania, serwowania i sprzedawania napojów przy barze
    Umiejętność organizacji pracy w barze w sposób zapewniający szybką realizację
    zamówień konsumentów.
    Umiejętność przygotowania sali do obsługi klienta.
    Rekomendowanie klientom potraw znajdujących się w menu.
    Obsługa klienta zgodnie z zasadami techniki obsługi.
    Umiejętność rozliczenie się z pobranych z kuchni potraw i napojów oraz towarów handlowych.

    WYMAGANIA STAWIANE KANDYDATOM:
    ukończenie co najmniej szkoła podstawowa,
    dobry stan zdrowia,
    zaświadczenie lekarskie,
    CZAS TRWANIA KURSU:
    LICZBA DNI:    40
    LICZBA GODZIN dla grupy:    200     
    TEORIA:    110 godz.
    PRAKTYKA – ĆWICZENIA:    90 godz.
    CZĘSTOTLIWOŚĆ ZAJĘĆ W TYGODNIU /DNI/:
    Zajęcia teoretyczne:    5 razy w tygodniu po 5 godzin dydaktycznych
    Zajęcia praktyczne - ćwiczenia:    5 razy w tygodniu po 5 godzin.


    PLAN NAUCZANIA
    L.p.    Przedmiot nauczania     Wymiar godzin
    1.    Planowanie wyżywienia     10
    2.    Technologia sporządzania potraw    30
    3.    Przygotowanie sali konsumenckiej    30
    4.    Organizacja i technika pracy podczas obsługi    20
    5.    Psychologiczne aspekty pracy barmana    3
    6.    Higiena osobista i miejsce pracy barmana    3
    7.    Organizacja, wyposażenie i sprzęt baru    5
    8.    Towaroznawstwo    5
    9.    Miksologia    14
    10   Working flair    5
    11.  Serwowanie napojów przy barze    5
    12.  Obsługa kas fiskalnych – teoria    10
    13.  Obsługa kas fiskalnych – ćwiczenia    25
    14.  Podstawowe zasady dobrej higieny    15
    15.  Ekonomia i organizacja gastronomii    10
    16.  Aktywne metody poszukiwania pracy    10
        Razem     200


    METODY NAUCZANIA:

    Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w jednej grupie metodą wykładów z pomocą podręczników, plansz, foliogramów.

    Szkolenie praktyczne: instruktaż wstępny, pokaz wykonania ćwiczeń, praca pod kierunkiem, nadzór nad nauką.
    KONTROLA I OCENA UCZĄCYCH SIĘ, SPOSÓB SPRAWDZANIA WIADOMOŚCI:

    Wiedza z zagadnień teoretycznych, umiejętności wykonywania poszczególnych ćwiczeń oceniane są w skali od celującej do niedostatecznej. Kurs kończy się złożeniem egzaminu końcowego teoretycznego i praktycznego. Wyniki egzaminu zostaną odnotowane w protokole egzaminacyjnym. Uczestnicy kursu otrzymają zaświadczenia ukończenia kursu oraz certyfikat potwierdzający znajomość podstawowych zasad higieny.
    CHARAKTERYSTYKA ZAWODOWA ABSOLWENTA KURSU
    WIADOMOŚCI I UMIEJĘTNOŚCI:

    Absolwent powinien umieć sporządzać, serwować i sprzedawać napoje przy barze, organizować pracę w barze zapewniając szybką i miłą realizację zamówień konsumentów. Zna prawidłowe zasady obsługi gości.

    Powrót na górę